Wij kunnen ons best doen om lezen te stimuleren, maar als het aanbod op enig moment “op” is dan is dat niet mogelijk. Kinderen willen lezen over de wereld waarin zij opgroeien en die ze begrijpen. Om het leesaanbod te vergroten lopen er bij ons 3 projecten:
Ontwikkeling babyboekjes
We ontwikkelen drie meertalige babyboekjes. De boekjes kunnen (voor)gelezen worden in het Nederlands, Papiamentu, Spaans en Engels. De babyboekjes worden op 3 momenten aan nieuwe ouders aangeboden. Ze krijgen daarbij een toelichting op het belang van voorlezen en het benoemen van plaatjes (tbv woordenschat) vanaf zeer jonge leeftijd. Met de babyboekjes versterken we het taalniveau op jonge leeftijd en dragen we bij aan het introduceren én bestendigen van een (voor)leescultuur.
Lees meer over dit project.
Kinderboekenfonds Papiamentu
Met het Kinderboekenfonds Papiamentu streven we ernaar het aanbod van Papiamentstalige boeken te verbreden, kwalitatief sterk te verbeteren en schrijvers op te leiden in het schrijven volgens het AVI systeem. Kinderen die vanaf jonge leeftijd in hun moedertaal Papiamentu zouden willen lezen lopen tegen een beperkt aanbod aan. Bovendien is van de huidige Papiamentstalige kinderboekencollectie geen enkel boek geschreven volgens een beproefde niveau-indeling. Met bijbehorende zinslengte, woordenschat, etc.
Lees meer over dit project
Gratis e-books
In samenwerking met de bibliotheek Breda (Nederland) kunnen alle kinderen tot 18 jaar bij de Mediabus van Stichting Lezen & Schrijven Bonaire een inlogcode krijgen. Daarmee kunnen de kinderen gratis boeken downloaden uit het gehele bestand van Bibliotheek Breda.
Reeds gerealiseerd: tweetalig Taty Frans boekje (Nederlands en Papiamentu) over deze wereldberoemde Bonairiaanse windsurfer.
Lees meer over dit project.