Leesplezier aanwakkeren

Lezen en voorlezen heeft een bewezen positief effect op de woordenschat,
verbeeldingskracht en creativiteit van kinderen. In het onderzoek gedaan op Bonaire zien we in alle groepen (ongeacht geboorteland van de ouders) terugkomen dat er zowel in het Nederlands als in het Papiamentu bijzonder weinig wordt voorgelezen. Op latere leeftijd lezen kinderen zelf ook weinig buiten schoolboeken. Wij willen laten zien dat lezen leuk kan zijn, met de volgende drie  initiatieven:

Schermafbeelding 2016-10-23 om 10.27.58De mediabus De mediabus brengt lezen en schrijven naar kinderen en hun ouders toe. Iedere dag staat de bus bij een andere school of wijk op Bonaire. Het is een laagdrempelige, modern ingerichte bibliotheek waar men kan lezen, computers gebruiken, films kijken, en nog veel meer. Lees meer over dit project.

De Bonaire Voorleesdag  Op de Bonaire Voorleesdag bonaire voorleesdagzetten we volwassenen in om voor te lezen aan kinderen. Kinderen worden hiermee “ getrakteerd” op het voorlezen, en volwassenen worden herinnerd aan het belang en plezier van voorlezen. We lichten ouders over het belang van voorlezen. De voorleesdag is voor alle crèches en basisscholen; groepen 1 t/m 8. Door De Bonaire Voorleesdag een jaarlijks terugkerend fenomeen te maken, bestendigen wij de leescultuur op ons eiland. In 2018 is de voorleesdag op 13 juni. Lees meer over dit project.

Schooltijdschriften Alle basisschoolleerlingen op Bonaire ontvangen in het schooljaar 2017-2018 drie keer een tijdschrift, afgestemd op hun leeftijd en leesvaardigheden. schooltijdschriften kidsTijdschriften zijn de Bobo (3-schooltijdschriften6 jaar), de Okki (6-8 jaar), de Freek (8-10) en National Geografic Junior (9-12 jaar ). Lees meer over dit project.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>