Leesplezier aanwakkeren

De meeste mensen weten wel dat het goed is voor kinderen als ze zelf lezen. Maar wist u dat het ook heel waardvol is als kinderen voorgelezen worden?  Het heeft allebei een positief effect op de woordenschat, de verbeeldingskracht en de creativiteit. 

Uit onderzoek blijkt dat er op Bonaire weinig wordt voorgelezen, noch in het Papiaments, noch in het Nederlands. De achtergrond en het geboordeland van de ouders spelen hierbij geen rol. Ook oudere kinderen op Bonaire blijken weinig te lezen. 

Bij de Stichting Lezen & Schrijven willen we kinderen (en volwassenen) laten ervaren hoe leuk lezen kan zijn.  Daarom organiseren we de volgende projecten:

Schermafbeelding 2016-10-23 om 10.27.58De mediabus
Deze bibliotheek op wielen brengt de boeken naar de kinderen toe. Elke werkdag rijdt de bus naar een andere school of wijk. Alle kinderen van de school komen dan in de bus hun boeken omruilen… dat zijn honderden kinderen per week. In de mediabus kun je niet alleen boeken lenen, maar ook computers gebruiken, films kijken en meer.
Lees meer over dit project.

De Bonaire Voorleesdag
Eens per jaar organiseren we de  Bonaire Voorleesdag voor kinderopvangcentra, basisscholen en het vmbo. Afgelopen jaar waren er maar liefst 130 volwassen vrijwilligers die voorlazen. Zo laten we kinderen ervaren hoe leuk het is om voorgelezen te worden. En zo herinneren we volwassenen aan het belang en plezier van voorlezen. We hopen dat kinderen hierdoor meer gaan lezen en dat volwassenen meer gaan voorlezen.  

Met de jaarlijkse Bonaire Voorleesdag bestendigen wij de leescultuur op het eiland.
Lees meer over dit project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *